joi, 31 decembrie 2009

“Comorile din Tara Oltului” - Adevaratele comori



Adevaratele comori ale fiecarei natii, adevaratele comori ale fiecarei comunitati sau ale fiecarei familii sunt copii. Ei sunt bucuria si speranta fiecarei familii, ei sunt ratiunea sacrificiilor fiecarui parinte, ei sunt gândul si visul împlinit.
Daca privim cu dragoste aceste comori, daca le slefuim cu mare grija, stralucirea lor ne va aduce multumire si satisfactie într-un viitor în care speram ca valorile morale vor ocupa prima pozitie în ierarhia valorilor.
Copilaria este suvoiul de apa care izvoraste limpede si curat din adâncurile fiintei, este ceva ce ne este dat doar o data în viata, este timpul în care ceea ce sadim cu dragoste va rodi.
Acestea au fost si gândurile membrilor Grupului de Actiune Locala Tara Oltului , care, în urma cu un an si jumatate au decis ca împreuna cu Asociatia de prietenie Ille et Villaine- Sibiu, Centrul de informare turistica Avrig si Amicii Muntilor sa implice copii scolilor din localitatile care apartin de GAL într-un proiect care se va derula pe parcursul a noua ani.
Proiectul este o actiune cetateneasca menita sa sensibilizeze copii cu vârste cuprinse între 12 si 15 ani asupra bogatiilor care se afla in spatiul lor de viata si în Tara Oltului. Actiunea “Comorile din Tara Oltului” se organizeaza în fiecare an în alta localitate din aceasta zona. La aceasta actiune participa 9 echipaje formate din fete si baieti din localitatile din Tara Oltului: Boita, Turnu Rosu, Racovita, Mîrsa, Avrig, Porumbacu, Cîrta, Cârtisoara, Arpasu de Sus.
În fiecare vara echipele scolilor participante participa pe parcursul a trei zile la o tabara unde zeci de corturi se ridica prin abilitatea celor mici, unde “tricourile albe” se misca cu mare viteza în toate directiile, unde steagul taberei triumfa si marcheaza un loc activ iar dascalii devin pentru un timp “capitanii” echipelor. Acolo, la marginea padurii departe de curiozitatea localnicilor are loc un concurs de orientare turistica, un concurs care vizeaza cunostintele generale legate de istoricul localitatilor participante si o proba artistica de traditii.

Miza concursului este câstigarea “lazii de zestre”, o lada la care fiecare echipaj isi aduce contributia la zestre adaugând an de an impresii, “comorile” pe care le-au descoperit, prietenie, spirit de echipa, toleranta si imagini care vor dainui în timp. Ineditul concursului, emotiile pregatirilor, noutatea locului, veselia si surprizele din fiecare an fac din aceste zile unele dorite si asteptate.
Prima editie a Comorilor din Tara Oltului s-a desfasurat în perioada 22-24 august 2008 în Poiana Rusca din Sebesul de Jos si a fost asa cum scria în caietul de impresii echipajul de la Grupul Scolar Mîrsa, “învaluita în mister”, totul fiind nou, totul fiind un alt mod de viata, în natura cu tot ceeace ne-a oferit ea. Jurizarea a fost una dintre cele mai grele etape deoarece toate echipajele au fost pregatite pentru actiune, si totusi lade de zestre “ a plecat” la Scoala generala din Cârta, care a pastrat-o la loc de cinste pâna la editia urmatoare.
În 31 iulie - 2 august 2009 pe dealurile din apropierea localitatii Boita, la poalele muntelui Lotru, s-a desfasurat a II-a editie a Comorilor din Tara Oltului, o editie în care experienta organizatorilor s-a resimtit , o editie in care numarul participantilor a crescut echipele fiind marite cu doi membrii fata de editia precedenta. De aceasta data lada de zestre, imbogatita , a insotit elevii Scolii generale din Turnu Rosu pâna la editia viitoare.
Ambele editii au fost reusite si datorita ajutorului pe care ni l-au dat reprezentantii primariilor care au asigurat logistica, aprovizionarea si au facut tot posibilul sa demonstreze ca putem fi împreuna pe valea Oltului o mare familie care stie sa puna în valoare tot ce este bun, trainic si de frumos.
Copiii sunt cei carora prin activitati de acest fel le transmitem frumusetea intoarcerii în natura, departe de computere, internet, supermarketuri ori manele , frumusetea întoarcerii la o viata simpla si pura în mijlocul naturii unde veselia si buna dispozitie guverneaza alaturi de verdele padurii si focul de tabara care aduce un plus de frumusete de fiecare data.
“Micile noastre comori” sunt cei în care am investit si vom investi multa dragoste , vom investi timp incercând sa le aratam si o alta fata a unei lumi care a întors spatele adevaratelor valori. Ei sunt adevaratele comori, poate ei vor fi cei care vor implini visele amânate ale generatiilor de sacrificiu si tot ei poate vor reusi sa isi întinda mâna spre vecin dincolo de orgolii si interese pentru a aduce un plus de prosperitate “Tarii Oltului”.

0 comentarii: